Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ε΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ


ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ είναι η λέξη για την οποία γίνεται λόγος στην πρόταση. Για  να
  βρούμε το υποκείμενο του ρήματος μιας πρότασης ρωτάμε ποιος / ποιοι, ποια / ποιες, ποιο / ποια + το ρήμα της πρότασης. Το υποκείμενο είναι πάντα στην ονομαστική.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ είναι η λέξη στην οποία πηγαίνει η ενέργεια του ρήματος της πρότασης. Για να βρούμε το αντικείμενο του  ρήματος μιας πρότασης ρωτάμε τι ή ποιον, ποια, ποιο, ποιους, ποιες, ποια + το ρήμα της πρότασης.  Το αντικείμενο είναι συνήθως σε πτώση αιτιατική.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ είναι η λέξη που φανερώνει πως  το υποκείμενο του ρήματος είναι κάτι, έχει μια ιδιότητα ή ένα χαρακτηριστικό. Είναι σε πτώση ονομαστική.
Κατηγορούμενο έχουν τα συνδετικά ρήματα είμαι, γίνομαι, φαίνομαι, λέγομαι, βρίσκομαι, διορίζομαι, καλούμαι, παρουσιάζομαι, εκλέγομαι, εμφανίζομαι, , αποδεικνύομαι κ.ά


Απλή πρόταση
Απλή λέγεται η πρόταση που αποτελείται από τους κύριους όρους, δηλ. περιλαμβάνει τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες για να δηλωθεί ένα νόημα, για να μεταδοθεί ένα μήνυμα.

Κύριοι όροι της πρότασης θεωρούνται το ρήμα, το υποκείμενο και το αντικείμενο ή το κατηγορούμενο.


Επαυξημένη πρόταση

Επαυξημένη λέγεται η πρόταση, όταν εκτός από τους βασικούς όρους περιλαμβάνει και προσδιορισμούς.









Ανοίγουμε τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ πάνω τους ...και κάνουμε στο τετάδιο μας τις ασκήσεις.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου