Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Γεωγραφία Ε΄ Ο πληθυσμός της Ελλάδας - Κατανομή πληθυσμού


 Ανάρτηση ειδικού σκοπού για τους μαθητές της τάξης μας


Επειδή οι εφαρμογές του e-me (e-me content και e-me assignments) αντιμετωπίζουν προβλήματα σας ανεβάζω (σε συνέχεια του μάθήματος Webex/Γεωγραφίας ) εργασία εδώ με εναλλακτiκό τρόπο.
Μπαίνουμε στο e-me και στα σχόλια της σχετικής ανάρτησης αφού διαβάσουμε και τα σχετικά κεφάλαια του βιβλίου μας συμπληρώνουμε δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη που λείπει .Έτσι θα έχουμε την απάντησή μας ως σχόλιο. Όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα θα ανέβουν και διαδραστικές ασκήσεις.
Παράδειγμα απάντησης στα σχόλια του e-me.

A. 1............... 2........... 3..........
Β 1............... 2........... 3..........
με ορίζόντιο τρόπο ........για χρηστικούς λόγους έτσι ώστε να μην απλωθεί πολύ η απάντησή μας στα σχόλια..
πΠΠ



Α

……1……… πρόβλημα ονομάζουμε το πρόβλημα που δημιουργείται όταν διαφοροποιείται ο πληθυσμός ενός τόπου, όπως για παράδειγμα η ελάττωση των ……2…… σε συνδυασμό με την αύξηση των ……3…….. ή  η μείωση του αριθμού των νέων ατόμων σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλικιωμένων.

……4….είναι το γεγονός κατά το οποίο άτομα μιας χώρας την εγκαταλείπουν με τη θέλησή τους, για να εγκατασταθούν σε μία άλλη.

……5…….. λέμε τους ανθρώπους  που με τη θέλησή τους εγκαταλείπουν τον …6…. τους, για να ζήσουν σε έναν άλλο τόπο.

………7……είναι η επιστροφή των ……8…….. από μια άλλη χώρα και η εγκατάστασή τους στην πατρίδα τους.

………9………. είναι τα άτομα που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, από όπου είχαν φύγει ως ………10……….

……11…. είναι κατανομή διοικητικών αρμοδιοτήτων με τρόπο ώστε οι σπουδαιότερες από αυτές να ασκούνται από …………12…………… και όχι από …13……..όργανα.

Η ……14……του πληθυσμού μιας περιοχής είναι ο αριθμός των …15…… που ζουν σε ένα ……16……… χιλιόμετρο.


Β

Οι παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν την κατανομή του πληθυσμού στην πατρίδα μας είναι κυρίως……1….. (ορεινά ή πεδινά εδάφη, κλιματικές συνθήκες κ.ά.) και ……2……. (εργασία, συγκοινωνίες, περισσότερες ανέσεις κ.ά.). Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού συγκεντρώνεται στα …3…, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν οι περισσότερες ανθρώπινες ....4.... κι επομένως να αναπτυχθεί η οικονομία. Οι άνθρωποι βρίσκουν ...5......., αυξάνουν το εισόδημά τους και απολαμβάνουν τις .....6....... που παρέχονται από το ....7....... Κατασκευάζονται με μεγαλύτερη ευκολία .....8........υποδομής, όπως δρόμοι, γέφυρες, λιμάνια και αεροδρόμια κτίζονται μεγάλα νοσοκομεία και σχολεία, ιδρύονται ........9............. μονάδες. Αντίθετα, στις δύσβατες περιοχές δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν μεγάλα ..........10............. έργα. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, για να μεταφερθούν σε περιοχές που προσφέρουν καλύτερες ......11.......... διαβίωσης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου