Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΕΥΚΡΑΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΕΥΚΡΑΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Εύκρατη ζώνη ονομάζεται η γεωγραφική ζώνη μεταξύ του τροπικού του καρκίνου και του αρκτικού κύκλου και η γεωγραφική ζώνη μεταξύ του τροπικού του αιγόκερω και του ανταρκτικού κύκλου. Κάθε μία από τις εύκρατες ζώνες της γης βρίσκεται μεταξύ της πολικής και της τροπικής ζώνης του αντίστοιχου βόρειου-νότιου ημισφαιρίου (από 66°33' που αντιστοιχεί σε αρκτικό κύκλο έως 23°27' που αντιστοιχεί σε τροπικό).
Το κλίμα στις περιοχές αυτών των ζωνών είναι συνήθως εύκρατο, ενώ υπάρχει και το μεσογειακό κλίμα. Η κλίση των ακτίνων του ήλιου (με μέσο όρο σχετικά κοντά στις 45 μοίρες) είναι ισορροπημένη σε σχέση με τις άλλες δύο ζώνες, ώστε να μην είναι ούτε πολύ θερμές ούτε πολύ ψυχρές. Αυτές οι ζώνες εμφανίζουν το φαινόμενο των τεσσάρων εποχών, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πολύ έντονες ούτε οι μετεωρολογικές αλλαγές ξαφνικές. Το φαινόμενο των εποχών οφείλεται στο γεωγραφικό πλάτος, το οποίο εξασφαλίζει καθημερινή εναλλαγή μέρας και νύχτας, αλλά ταυτόχρονα και σημαντική περιοδική μεταβολλή στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας με περίοδο ένα χρόνο.
Σε αυτή τη ζώνη εντοπίζονται εύκρατα δάση, τάιγκες, δάση της βροχής, δάση αειθαλλών και φυλλοβόλλων, μεσογειακά δάση, βάλτοι αλλά και στέπες και έρημοι. Η πανίδα σε αυτές τις περιοχές είναι εξίσου πλούσια.
Η ξηρά της βόρειας εύκρατης ζώνης είναι πολύ περισσότερη σε σχέση με τη ξηρά της νότιας εύκρατης ζώνης. Στη βόρεια εύκρατη ζώνη βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς εκτός των βόρειων νήσων, το βόρειο Μεξικό, η Ευρώπη εκτός της Λαπωνίας, η βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή εκτός της νότιας Αραβικής χερσονήσου, η Σιβηρία εκτός της βόρειας, το Καζακστάν, η Μογγολία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η βόρεια Ινδία, και οι γειτονικές περιοχές, ενώ περιλαμβάνει και τα βόρεια τμήματα του βόρειου ατλαντικού ωκεανού και του βόρειου ειρηνικού ωκεανού. Στη νότια εύκρατη ζώνη βρίσκονται η Χιλή, η Αργεντινή, η νότιαΠαραγουάη, η Ουρουγουάη, η νότια Αυστραλία, η Νότια Αφρική και η Νέα Ζηλανδία, ενώ περιλαμβάνει και τα νότια τμήματα του νότιου ατλαντικού ωκεανού, του νότιου ειρηνικού ωκεανού και του ινδικού ωκεανού.

Στις περιοχές της εύκρατης ζώνης αναπτύσσονται η γεωργία και η κτηνοτροφία σε μεγάλη κλίμακα αφού το ήπιο κλίμα και η βλάστηση των περιοχών αυτών ευνοούν αυτές τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
 Η αφθονία αυτών των προϊόντων δίνουν μεγάλη ώθηση στο εμπόριο και ως συνέπεια την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού σε αυτές τις χώρες.
 Έτσι δημιουργούν ολοένα και νέες πόλεις, κατασκευάζουν τεχνικά έργα, μορφώνονται και ασχολούνται με τις "καλές τέχνες". Προσπαθούν γενικά να βελτιώσουν τη διαβίωσή τους κάνοντας διάφορες εφευρέσεις, μιλώντας εύκολα και γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο της Γης με την ανάπτυξη των Μέσων ενημέρωσης αλλά και επικοινωνίας, ταξιδεύοντας γρήγορα και με ασφάλεια με τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς κλπ Ταυτόχρονα όμως η εντατική εκμετάλλευση των φυσικών πρώτων υλών μετέβαλε το φυσικό περιβάλλον. Η εκχέρσωση των δασών, η επέκταση των πόλεων, η ανάπτυξη της βιομηχανίας και τα μεγάλα τεχνικά έργα αλλάζουν το γήινο ανάγλυφο. Έτσι δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα που έχουν σχέση με τη ρύπανση θαλασσών και λιμνών, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την τρύπα του όζοντος, το λιώσιμο των πάγων, τη λειψυδρία, την κατασκευή χωματερών,τη μείωση των φυσικών πόρων, την εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών.
 
 

Έτσι συγκρίνοντας τις περιοχές των τροπικών δασών και των πολικών περιοχών με αυτές των εύκρατων περιοχών θα λέγαμε ότι στις δυο πρώτες ο άνθρωπος προσαρμόζεται στις δυσκολίες των περιοχών ενώ στην τρίτη οι άνθρωποι προσαρμόζουν το περιβάλλον στις ανάγκες τους. Και αυτό βέβαια παρουσιάζει και θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία, τα οποία αναφέραμε παραπάνω.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου