Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ


Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ


Οι έρημοι καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της εδαφικής επιφάνειας της Γης[1]. Οι θερμές έρημοι έχουν συνήθως μεγάλο ημερήσιο και περιοδικό εύρος θερμοκρασιών, με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της μέρας και χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύκτας, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών υγρασίας. Στις θερμές ερήμους η θερμοκρασία αγγίζει τους 45 °C ή και υψηλότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας το καλοκαίρι και πέφτει ως και τους 0 °C βαθμούς ή και χαμηλότερα το χειμώνα. Το νερό παγιδεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία τόσο από τον Ήλιο όσο και από το έδαφος και ο ξηρός αέρας της ερήμου είναι αδύνατο να εμποδίσει την ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της μέρας ή να παγιδεύει τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι κατά τη διάρκεια της ημέρας το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής θερμότητας φτάνει στο έδαφος, ενώ μόλις ο Ήλιος δύσει η έρημος ψύχεται γρήγορα αποβάλλοντας την ζέστη προς το διάστημα.
Οι έρημοι αποτελούνται συχνά από αμμώδη και πετρώδη εδάφη. Οι αμμόλοφοι, που ονομάζονται Εργκ, και οι πετρώδεις επιφάνειες, που ονομάζονται χαμάντα, αποτελούν την μειοψηφία των εδαφών μίας ερήμου.
Οι ψυχρές έρημοι, που είναι επίσης γνωστές ως πολικές έρημοι, έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τις θερμές, με μόνη διαφορά ότι η κύρια μορφή υενούς είναι το χιόνι αντί της βροχής
Η Ανταρκτικήείναι η μεγαλύτερη ψυχρή έρημος του κόσμου και αποτελείται από 98% παχύ πάγο και μόλις 2% από βραχώδη εδάφη.
Η μεγαλύτερη θερμή έρημος είναι η έρημος Σαχάρα .
Οι έρημοι αρκετές φορές περιέχουν συγκεντρώσεις πολύτιμων μεταλλευμάτων τα οποία δημιουργούνται από το ξηρό περιβάλλον. Λόγω της μεγάλης και συνεχούς ξηρότητας, κάποιες έρημοι είναι ιδανικές για την φυσική διατήρηση απολιθωμάτων και τέχνεργων.

 Οι φυλές που ζουν στις ερήμους συγκεντρώνονται στις οάσεις και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.
Οι κτηνοτρόφοι είναι νομάδες, εκτρέφουν αιγοπρόβατα και καμήλες. Απο τα ζώα αυτά παίρνουν το γάλα, το κρέας, το δέρμα και το μαλλί.                                                                                                                       
Φορούν φαρδιά ανοικτόχρωμα ενδύματα για να προστατεύονται από τη ζέστη. Ζούν σε σπίτια κατασκευασμένα κατασκευασμένα από φοινικόκλαδα και καλλιεργούν σιτηρά και λίγα λαχανικά. Μία απο τις πιο γνωστές φθλές ανθρώπων που ζουν στις ερήμους είναι οι Βεδουίνοι.


Αρχείο:Bedouin Resting.jpg

Βεδουίνοι

"Άνθρωπος της υπαίθρου" σημαίνει στην αραβική γλώσσα η λέξη Βεδουίνος.
Φυλές νομαδικές οι Βεδουίνοι είναι σήμερα 40.000 περίπου σκορπισμένοι στις ερήμους του Μαρόκου, της Λιβύης, της Αιγύπτου, του Αλγερίου και της Τύνιδας.
Αγαπούν με φανατισμό και πάθος την ελευθερία τους και φροντίζουν να είναι πάντα οπλισμένοι για να τη διαφυλάττουν, όταν χρειάζεται.
Προσφέρουν απλόχερα τη φιλοξενία τους και ζουν ευτυχισμένοι, μακριά από τον πολιτισμό, σε μια σκηνή, με μια καμήλα, ένα άλογο, λίγους χουρμάδες και δυο σταγόνες νερό.
Η ζωή τους στηρίζεται στην καμήλα τους, που τους δίνει το μαλλί της για τις σκηνές τους και τα ρούχα τους, τις πατροπαράδοτες κελεμπίες.
Παρόλα αυτά αγαπούν με πάθος τα μικρόσωμα άλογά τους και είναι δεινοί ιππείς. Ανυπότακτοι και γενναίοι, ωραίοι, ψηλοί και δυνατοί, είναι εκδικητικοί και έχουν ακόμα μέχρι σήμερα μέσα τους τη ροπή για τη ληστεία, που τους είχε κάνει το φόβητρο των καραβανιών στα παλαιότερα χρόνια.
Αναγνωρίζουν σαν κυβερνήτη τους μόνο το φύλαρχό τους, το σεΐχη, που τον εκλέγουν οι ίδιοι και επικρατεί ανάμεσά τους θαυμαστή ισονομία. Είναι μωαμεθανοί και μιλούν την αραβική γλώσσα.
Οι 10 μεγαλύτερες έρημοι
Θέση
Έρημος
Έκταση (km²)
Έκταση (mi²)
1
Ανταρκτική έρημος (Ανταρκτική)
13 829 430
5 339 573
2
13 700 000+
5 300 000+
3
Σαχάρα (Αφρική)
9 100 000+
3 320 000+
4
Αραβική έρημος (Μέση Ανατολή)
2 330 000
900 000
5
1 300 000
500 000
6
900 000
360 000
7
Έρημος Παταγονίας (Νότια Αμερική)
670 000
260 000
8
647 000
250 000
9
Έρημος της Συρίας (Μέση Ανατολή)
520 000
200 000
10
492 000
190 000



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου