Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ιστορική γραμμή – Γ ‘ τάξη


Πριν εκατοµµύρια χρόνια, η γη ήταν µια απέραντη θάλασσα. Σιγά-σιγά η στεριά µε τα βουνά, τους λόφους, τις πεδιάδες άρχισε να προβάλλει µέσα από το νερό και σκεπάστηκε από πυκνά δάση. Μέσα σ’ αυτά ζούσαν αµέτρητα ζώα. Πολλά απ’ αυτά ήταν τεράστια, όπως οι δεινόσαυροι. Αργότερα οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν
 κι άλλα µικρότερα ζώα εµφανίστηκαν.
 Για να βρούνε τροφή οι άνθρωποι τριγυρνούσαν εδώ κι εκεί µαζεύοντας σπόρους και καρπούς από τα δέντρα και ψάχνοντας στο χώµα για βολβούς και ρίζες. Επειδή ζούσαν συλλέγοντας την τροφή τους, τους ονόµασαν τροφοσυλλέκτες.
Τα πρώτα εργαλεία που χρησιµοποίησαν  ήταν από πέτρες.
Αργότερα χιόνια και πάγοι σκέπασαν το µεγαλύτερο µέρος της. Πολλά ζώα δεν άντεξαν το κρύο και εξαφανίστηκαν.
Οι άνθρωποι όµως κατάφεραν να ζήσουν µε τη δύναµη του µυαλού τους. Μετακινήθηκαν στα πιο ζεστά µέρη της γης, κατοίκησαν σε σπηλιές και ανακάλυψαν τρόπους για ν’ ανάβουν φωτιά. Γύρω από τη φωτιά, που µαζεύονταν, άρχισαν να λένε τις πρώτες λέξεις και έµαθαν να µιλούν.
Με το πέρασµα του χρόνου έφτιαξαν  το πρώτο πέτρινο τσεκούρι , τόξα, µαχαίρια από πέτρα ή κόκαλα ζώων και έγιναν κυνηγοί. 
Η εποχή που οι άνθρωποι ήταν τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί λέγεται παλαιολιθική.
 











Στην νεολιθική εποχή οι άνθρωποι έγιναν γεωργοί
 και  κτηνοτρόφοι.
 Σχηµατίστηκαν τα πρώτα χωριά, οι πρώτοι οικισµοί .
Σιγά σιγά, έγιναν και τεχνίτες.
 Έφτιαχναν µικρά αγαλµατάκια από πηλό και πέτρα, τα ειδώλια. Αυτά παριστάνουν µια γυναίκα που εγκυµονεί. Είναι η πρώτη θεότητα που λάτρεψαν, η θεά της γονιµότητας.








ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
3200-2000 π.Χ
Πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια, ένας σπουδαίος πολιτισµός αναπτύχθηκε στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου που λέγονται Κυκλάδες.
Οι κάτοικοι των νησιών αυτών ήταν δεµένοι µε τη θάλασσα, γι’ αυτό έγιναν σπουδαίοι ναυτικοί, έµποροι και ψαράδες. Με τα µικρά τους πλοία ταξίδευαν στο Αιγαίο, αντάλλασσαν τα προϊόντα τους και γνώριζαν κι άλλους πολιτισµούς.
 Τα σπίτια τους, φτιαγµένα από πέτρες και λάσπη, βρίσκονταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Έτρωγαν πολλά ψάρια και θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά και κρέας κι έπιναν γάλα και κρασί. Ήταν άνθρωποι χαρούµενοι και ειρηνικοί
Όταν κάποιος πέθαινε,  τοποθετούσαν κοντά του διάφορα αντικείµενα, που πίστευαν ότι θα του χρειάζονταν στην άλλη ζωή. Τα αντικείµενα αυτά οι αρχαιολόγοι τα ονοµάζουν κτερίσµατα.
Δεν ήξεραν να γράφουν. Για τη ζωή τους µαθαίνουµε από τα αγγεία, τα όπλα, τα εργαλεία και τα µικρά αγάλµατα, που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές που κάνουν σε σπίτια και κυρίως σε τάφους.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου