Πελίας και Ιάσονας
Την εποχή των ηρώων και των µύθων, ο βασιλιάς της Ιωλκού, ο Αίσονας, έφτασε µια σκοτεινή νύχτα στο βουνό Πήλιο µαζί µε το µικρό του γιο, τον Ιάσονα. Ο αδερφός του, ο Πελίας, είχε αρπάξει το θρόνο του κι ο Αίσονας, επειδή φοβόταν για τη ζωή του γιου του, τον έφερε κρυφά στο Πήλιο στη σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα.
Ο Ιάσονας µεγάλωσε κοντά στον Κένταυρο Χείρωνα κι έγινε ένα πολύ έξυπνο και δυνατό παλικάρι. Όταν έγινε είκοσι χρονών, αποφάσισε να γυρίσει στην Ιωλκό, για να πάρει πίσω από τον Πελία το θρόνο του πατέρα του.
Πηγαίνοντας προς την Ιωλκό, στην όχθη ενός ποταµού, συνάντησε µια γριούλα που τον παρακάλεσε να την περάσει απέναντι. Ήταν η θεά Ήρα µεταµορφωµένη, που ήθελε να δοκιµάσει την καλοσύνη του. Πρόθυµα ο Ιάσονας την πήρε στους ώµους του. Προσπαθώντας όµως να περάσει το ποτάµι έχασε το ένα του σανδάλι κι έφτασε στην πόλη µονοσάνδαλος.
Ο θείος του όµως, ο Πελίας, είχε πάρει χρησµό από το µαντείο των Δελφών που του έλεγε: «να φοβάσαι το µονοσάνδαλο»! Όταν λοιπόν είδε το παλικάρι µε το ένα σανδάλι, κατάλαβε αµέσως ποιος ήταν και ταράχτηκε πολύ. Κι όταν ο Ιάσονας του ζήτησε το θρόνο του πατέρα του, του είπε ότι θα του τον έδινε, αν του έφερνε από την Κολχίδα το χρυσόµαλλο δέρας.
Ο Ιάσονας δέχτηκε κι αµέσως παρήγγειλε στον Άργο, που ήταν περίφηµος τεχνίτης, να του φτιάξει ένα γερό καράβι µε πενήντα κουπιά. Η Ήρα βοήθησε να φέρουν κορµούς πεύκων από το Πήλιο και µε τη βοήθεια της Αθηνάς ο Άργος έφτιαξε ένα πολύ γερό καράβι. Η ίδια η Αθηνά κάρφωσε στην πλώρη του ένα κοµµάτι ξύλο από την ιερή βελανιδιά του Δία στη Δωδώνη, που είχε ανθρώπινη µιλιά και προφήτευε το µέλλον. Το καράβι ονοµάστηκε Αργώ.
1. Η Αθηνά και ο Άργος (δεξιά) κατασκευάζουν την Αργώ. Αρχαίο ελληνικό ανάγλυφο. |
Ταξιδεύοντας για την Κολχίδα, οι Αργοναύτες σταµάτησαν στη Θράκη. Εκεί συνάντησαν το µάντη Φινέα, που τους φανέρωσε ότι θα συναντούσαν στο ταξίδι τους τις Συµπληγάδες πέτρες και τους συµβούλεψε, πριν περάσουν ανάµεσά τους, ν’ αφήσουν πρώτα ένα περιστέρι να περάσει. Αν περνούσε το περιστέρι, θα περνούσε και η Αργώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου