Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ



Πώς περιγράφουμε κάτι…



Κατά την περιγραφή κάποιου πράγματος προσπαθούμε να αναφέρουμε τα χαρακτηριστικά του όσο γίνεται πιο ζωντανά και παραστατικά και ταυτόχρονα μεταφέροντας τα συναισθήματα που νιώσαμε αντικρίζοντάς το ή τις απόψεις και τις ιδέες που έχουμε γι' αυτό.





Όταν περιγράφουμε κάτι, πρέπει να προσέχουμε ώστε:


Η περιγραφή να γίνεται με κάποια σειρά παρουσιάζοντας ότι θέλουμε ξεκάθαρα, απλά, αλλά και με λεπτομέρειες.


Να χρησιμοποιούμε κατάλληλα επίθετα, που μας βοηθούν να περιγράψουμε όσο γίνεται καλύτερα όλα αυτά που θέλουμε να παρουσιάσουμε.


Να χρησιμοποιούμε τοπικούς προσδιορισμούς, δηλαδή λέξεις και φράσεις που μας βοηθούν να αποδώσουμε με ακρίβεια τον τόπο, τη θέση στο χώρο όλων αυτών που θέλουμε να παρουσιάσουμε (π.χ.: πάνω, κάτω, δίπλα, εκεί, πιο πέρα, στο πίσω μέρος, στnv άκρη, κοντά στο σημείο εκείνο, τριγύρω, απέναντι κ.λπ.).


Να χρησιμοποιούμε χρόνο ενεστώτα, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που υπάρχει ακόμα και σήμερα, αλλά και παρελθοντικούς χρόνους (παρατατικό, αόριστο, υπερσυντέλικο), όταν αναφερόμαστε σε κάτι που δεν υπάρχει πλέον.




Για να περιγράψουμε  κάποιο κτίσμα, συνήθως αναφέρουμε τα εξής:


Για ποιο κτίριο πρόκειται, ποιο είναι το όνομά του.


Πού βρίσκεται (οδός, περιοχή, πόλη ή χωριό).


Πότε κατασκευάστηκε και γενικά ποια είναι η ιστορία του (εδώ μπορεί ν' αναφερθεί και ποια είναι η χρήση του, αν άλλαξε ιδιοκτήτες ή χρήση στο πέρασμα του χρόνου κ.λπ).


Πώς είναι το κτίριο, προχωρώντας κατά την περιγραφή από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του. Εδώ παρουσιάζουμε στοιχεία όπως τη γενική εντύπωση που προκαλεί σε κάποιον το κτίριο, τα γενικά χαρακτηριστικά της κατασκευής του π.χ.: μοντέρνο ή παραδοσιακό, παλιό ή καινούριο, τα υλικά κατασκευής του, το μέγεθος τους χώρους που διαθέτει και πώς ακριβώς είναι ο καθένας από αυτούς με τη σειρά, ποια αντικείμενα υπάρχουν σε κάθε χώρο και πώς είναι αυτά.


Ποια συναισθήματα ή σκέψεις μάς δημιουργεί το κτίριο αυτό και οι διάφοροι χώροι του, ποια η άποψη ή ιδέα μας γι' αυτό.




Για να περιγράψουμε για παράδειγμα ένα τοπίο συνήθως αναφέρουμε:


Ποιο είναι αυτό το τοπίο και πού βρίσκεται.


Ποια είναι η ιστορία του.


Πώς, με ποια ευκαιρία, το γνωρίσαμε


Πότε το επισκεφτήκατε.


Τι εντυπωσιάζει περισσότερο τον επισκέπτη μόλις αντικρίζει το τοπίο αυτό.


Πώς ακριβώς είναι ο τόπος αυτός π.χ.: τα ζώα και τα φυτά που υπάρχουν εκεί, αλλά και οι αλλαγές που συμβαίνουν με τις εποχές ή με την ώρα.


Ποια είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας γι' αυτό τον τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου