6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΕΟΠΟΛΗ
Αγαπητοί γονείς το σχολείο μας στα Εργαστηρίων Δεξιοτήτων μελετά την τοπική μας ιστορία και την συνεισφορά των Μανιατών στην απελευθέρωση της πόλης μας.
Στο πλαίσιο αυτό τιμάμε στις 17 Μαρτίου αυτήν την συνεισφορά ξεκινώντας από την πόλη μας και την οδό Μαυρομιχάλη ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία από αυτήν που ακολούθησαν οι αδούλωτοι Μανιάτες μπαίνοντας απελευθερωτές στην Καλαμάτα. 17 Μαρτίου θα είμαστε κι εμείς στην Αρεόπολη στην επέτειο του μεγάλου ξεσηκωμού. Έχοντας αδελφοποιηθεί εδώ και 10 χρόνια με το Δημοτικό Σχολείο Αρεόπολης με τις καλύτερες αναμνήσεις από τότε ... επιστρέφουμε για να γιορτάσουμε μαζί.
Μέσα σε αυτό το εκπαιδευτικό πλαίσιο θα επισκεφθούμε τον ιστορικό Ναό των Ταξιαρχών Αρεόπολης.
Οι Ταξιάρχες (τέλη 18ου αιώνα), μητρόπολη της Αρεόπολης, στην ιστορική Πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821, με σημαντικό γλυπτό τέμπλο και εξαίρετο λιθανάγλυφο διάκοσμο. Το εντυπωσιακό πολυώροφο καμπαναριό (1836) αποτελεί σήμα όλης της πόλης.
Τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και Παναγίτσας: Ο διπλός ναός της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους, στην πλατεία Νιαρχάκου, με τοιχογραφίες του 1869 και ενδιαφέρον βαθμιδωτό καμπαναριό με λιθανάγλυφα.
Το Βυζαντινό Μουσείο Μάνης «Πύργος Πικουλάκη»: Ο Πύργος Πικουλάκη, δίπλα στον ναό του Αγίου Ιωάννη, αποτελεί έναν από τους σταθμούς του "Δικτύου Μουσείων Μάνης". Η μόνιμη έκθεση έχει θέμα τις "Ιστορίες θρησκευτικής πίστης της Μάνης".
Θα παρακολουθήσουμε την αναπαράσταση του ξεσηκωμού των Μανιατών... Την παρέλαση και τους παραδοσιακούς χορούς.
Θα ξεναγηθούμε στα πέτρινα καλντερίμια με τα παραδοσιακά σπίτια ,τα όμορφα μαγαζιά και θα φωτογραφίσουμε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.
Μια εκπαιδευτική εκδρομή με πολλές αναφορές στην τοπική μας Ιστορία... Ένα διαφορετικό μάθημα για όλους μας.
Λίγα λόγια για την εκπαιδευτική μας επίσκεψη 17-03-2023
Αρεόπολη
Το καμάρι της Πελοποννήσου …με τα πλακόστρωτα σοκάκια,τις παμπάλαιες εκκλησίες, τα πυργόσπιτα και τις πετρόχτιστες κατοικίες.
Άτυπη πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης, που κάποτε λεγόταν Τσίμοβα. Είναι το ορόσημο της Μάνης και το καμάρι όλη της Λακωνίας και της Πελοποννήσου. Από εδώ έπεσαν τα πρώτα βόλια και ξεκίνησε η Επανάσταση των Μανιατών της 17ης Μαρτίου 1821.
Ο έρωτάς για τη Λακωνία έχει όνομα και λέγεται.. Αρεόπολη. Τι να σας πρωτογράψεις για αυτή τη πόλη; Για τη πόλη που λατρεύεις να περπατάς στα στενά δρομάκια της και να χαζεύεις την πετρόκτιστη αρχιτεκτονική της;
Λένε πως όταν αρχίσει και φυσάει ο αέρας, σαρώνει τα πάντα, καθώς κατεβαίνει με ορμή από τον Ταΰγετο… Λένε πως έτσι πήρε το όνομά της η πόλη.
Η Αρεόπολη έχει να υπερηφανεύεται για μία από τις μεγαλύτερες και διασημότερες οικογένειες της Μάνης. Οι Μαυρομιχάληδες, με τον διάσημο Πετρόμπεη -τελευταίο μπέη της Μάνης και σπουδαία μορφή της ελληνικής Επανάστασης-, είχε την έδρα του και τον πύργο στην Αρεόπολη.
Με αυτούς τους ηγέτες και άλλες πολλές οικογένειες, επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι από εκεί ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου του 1821 η Ελληνική Επανάσταση. Η 17 Μαρτίου κατ΄έτος είναι Τοπική εθνική εορτή και γιορτάζεται με όλες τις τιμές. Γίνεται Δοξολογία και ακολούθως αναπαράσταση του ξεσηκωμού εκείνης της ημέρας στον περίβολο του ιστορικού ναού.
Η πόλη έχει δύο όψεις· από τη μια μεριά έχουμε την κεντρική πλατεία με διάφορα άκρως τουριστικά εστιατόρια και καφέ , και από την άλλη το κατέβασμα στον πεζόδρομο, όπου οι εικόνες αλλάζουν και δίνουν τη θέση τους στην παράδοση και τη γραφικότητα.
Λιμένι, Νέο Οίτυλο, Καραβοστάσι
Στην κατηφόρα της Αρεόπολης θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό, καθώς θα αντικρίσετε τα νερά του διάσημου κόλπου στο Λιμένι. Στα δεξιά σας, λοιπόν, από την Αρεόπολη θα δείτε ένα γραφικό ψαροχώρι με παραδοσιακά πέτρινα και πυργόσπιτα. Τα γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά του είναι ιδανικά για κολύμπι και εδώ έρχονται όλοι οι τουρίστες και οι ντόπιοι από τον Αρεόπολη για βουτιές και ψαροφαγία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου