Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

3. Από τον ηλεκτρισμό στο μαγνητισμό – Ο ηλεκτρομαγνήτης

 

 Από τον ηλεκτρισμό στο μαγνητισμό – Ο ηλεκτρομαγνήτης

Το 1820 ο Δανός φυσικός Χανς Κρίστιαν Έρστεντ (Hans Christian Oersted) κάνοντας πειράματα ηλεκτρισμού , με την μπαταρία που μόλις είχε ανακαλυφθεί ,  στη διάρκεια ενός μαθήματος, έκανε τυχαία μια εκπληκτική ανακάλυψη. 

Η μαγνητική βελόνα μιας πυξίδας, που είχε ξεχάσει κοντά σ' έναν αγωγό, μετακινήθηκε, όταν μέσα από τον αγωγό άρχισε να ρέει ηλεκτρικό ρεύμα.



Από την παρατήρηση αυτή προέκυψε η σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος με το μαγνητισμό.

 Αυτή η ανακάλυψη επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Αυτή η ιδιότητα του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία επεκτάθηκε με πειράματα που έκαναν στη συνέχεια οι Γάλλοι Αμπέρ και Αραγκό και  ο  Αμερικανός Χένρυ και οδήγησε στην κατασκευή των πρώτων ηλεκτρομαγνητών.


Ο ηλεκτρομαγνήτης έλκει μαγνητικά υλικά, και έχει βόρειο και νότιο μαγνητικό πόλο, όπως ένας μόνιμος μαγνήτης,  δεν είναι όμως μόνιμοι μαγνήτες.
Όταν σταματήσει  να ρέει ηλεκτρικό ρεύμα, σταματά και η ιδιότητα που έχει να έλκει αντικείμενα.

Στους ηλεκτρομαγνήτες  οφείλουμε τη λειτουργία των περισσότερων ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούμε σήμερα. Μερικές από αυτές είναι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, το κινητό τηλέφωνο, το πλυντήριο, ο ηλεκτρικός κινητήρας του αυτοκινήτου, ο ανεμιστήρας, το ψυγείο, το μικρόφωνο και άλλα πολλά.

Με τους ηλεκτρομαγνήτες πετυχαίνουμε να δίνουμε μαγνητικές ιδιότητες σε υλικά που δεν είναι μαγνήτες, για όσο διάστημα διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα.

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΓΕΡΑΝΟΣ 
ΠΑΤΑΜΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 
ΠΑΤΑΜΕ ΕΔΩ
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου