Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ - ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ  ΓΗΣ  ΕΔΩ 

Η θέση του άξονα της γης είναι πλάγια σε σχέση με την τροχιά της γύρω από τον ήλιο. Αποτέλεσμα της μικρής αυτής κλίσης του άξονα της είναι ο ήλιος να μην θερμαίνει κάθε φορά το ίδιο τα δύο ημισφαίρια της. Στο φαινόμενο αυτό οφείλονται οι εποχές.

Εποχές λέμε τις περιόδους που διαιρείται το έτος και επικρατούν ανάλογες καιρικές συνθήκες. Το τμήμα της γης που στρέφεται προς τον ήλιο δέχεται κάθετα τις ακτίνες του και έτσι θερμαίνεται περισσότερο κι επικρατεί καλοκαίρι. Αντίθετα συμβαίνει με τις άλλες περιοχές που δέχονται τις ακτίνες πλάγια και έτσι έχουμε χειμώνα, αφού τις θερμαίνουν λιγότερο. Είναι ευνόητο ότι αν το βόρειο ημισφαίριο έχει καλοκαίρι το νότιο θα έχει χειμώνα κ.ο.κ.


Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε για τους πόλους που οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν τον κάθε πόλο 6 μήνες το χρόνο. Έτσι για 6 μήνες επικρατεί συνεχώς μέρα(πολική ημέρα) καικαλοκαίρι. Είναι ο γνωστός ήλιος του μεσονυκτίου και παρατηρείται για λίγες βέβαια μέρες και στις γύρω περιοχές(Σκανδιναβία, Ρωσία κλπ)
Κατά το διάστημα αυτό είναι ευνόητο ότι ο άλλος πόλος δε θα φωτίζεται καθόλου και έχουμε την πολική νύχτα και χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου