ΣΤ΄ ΤΑΞΗ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/2020-2021

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣ ΤΑΞΗ

ΣΤ΄ ΤΑΞΗ
6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/2020-2021


Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

Το σύνολο των φυτών μιας χώρας αποτελεί τη χλωρίδα της
Η ελληνική χλωρίδα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά είδη φυτών.
Δες στις παρακάτω εικόνες σε ποιες κυρίως κατηγορίες χωρίζουμε τα φυτά


Χρησιμότητα των φυτών:


Περιγράψτε τις δύο παρακάτω εικόνες. Έχουν μόνο διαφορές ή και ομοιότητες; Από ποια βασικά μέρη αποτελούνται; (Να αναφέρεις και τα τμήματα αυτά που δε φαίνονται)


Σε όλα τα φυτά εκτός από τις διαφορές στο σχήμα και το μέγεθος, διακρίνουμε και τρία(3) κοινά μέρη: τη ρίζα, το βλαστό και τα φύλλα
  • Η ρίζα είναι το μέρος του φυτού που συνήθως βρίσκεται κάτω από τη γη. Με αυτήν τα φυτά απορροφούν από το έδαφος νερό και ωφέλιμα συστατικά που είναι διαλυμένα σε αυτό. Επίσης συμβάλλει στη στήριξη του φυτού
Κάποια φυτά έχουν και εναέριες ρίζες όπως ο κισσός που τους χρησιμεύουν στο να αναρριχώνται σε άλλα φυτά ή πέτρες και κτίρια.


Η ρίζα παρουσιάζει θετικό γεωτροπισμόδηλ. στρέφεται προς τη γη όπως και
να τοποθετήσουμε το φυτό
  • Ο βλαστός είναι το κύριο μέρος του φυτού που βρίσκεται πάνω από το έδαφος. Είναι ο "σκελετός" του φυτού. Βοηθά στο να στηρίζεται το φυτό και από αυτό βγαίνουν τα φύλλα και τα άνθη.
Επίσης μέσα από αυτό μεταφέρονται και το νερό και διάφορες ουσίες σε όλα τα μέρη του φυτού. Αυτός παρουσιάζει αρνητικό γεωτροπισμό αφού κινείται πάντα προς τα πάνω. Υπάρχουν φυτά με μαλακούς και πράσινους βλαστούς(θάμνοι) αλλά και με σκληρούς(δέντρα), κούφιους (καλάμι), έρποντες (κολοκυθιά) κλπ
  • Τα φύλλα είναι σημαντικό μέρος των φυτών αφού εκεί γίνεται η φωτοσύνθεση και τρέφεται το φυτό.
  •  Τα φύλλα έχουν διάφορα σχήματα. Άλλα μοιάζουν με λόγχη, άλλα έχουν σχήμα καρδιάς, βελόνας κλπ.

Συνδέονται δε με το βλαστό με το μίσχο


Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου

Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου βρίσκεται στο χωριό Βούβες του ΔήμουΚολυμπαρίου στα Χανιά. Έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο 3,64 μέτρα και το εμβαδόν της είναι 11,45 μ2 . Χρονολογείται ότι είναι περίπου 2500- 5000 ετών.
Aνακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης . Η ελιά βρίσκεται στην αυλή της οικίας Καραπατάκη και είναι ένα μνημείο που επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η ηλικία του δέντρου δε μπορεί να προσδιοριστεί επ' ακριβώς γιατί δε μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος ραδιενεργών ισοτόπων αφού λόγω της μεγάλης ηλικίας του δέντρου δεν υπάρχει καρδιόξυλο. Μπορεί όμως να προσδιοριστεί από την περίμετρο του κορμού. Δεν υπάρχει κανένα άλλο καταγεγραμμένο δέντρο με τέτοια περίμετρο οπότε μπορεί η ελιά αυτή να ανακηρυχθεί ως η αρχαιότερη του πλανήτη μας. Το δέντρο είναι μέχρι και σήμερα θαλερό και καρποφόρο. Η συγκεκριμένη ελιά συνδέθηκε και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος στέφθηκε με στεφάνι (κότινο) φτιαγμένο από αυτή την ελιά. 

Δραστηριότητα(email)
α) Διάλεξε τρία δέντρα. Βρες μια εικόνα τους, την επιστημονική τους ονομασία και την καταγωγή τους.
β) Ψάξε και βρες πώς μπορούμε να υπολογίσουμε την ηλικία ενός δέντρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου