Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Θαλασσοπόρος




Ο Θαλασσοπόρος

Έχω ένα καράβι, τόσο, με πανιά,
θάλασσες αφήνει, θάλασσες περνά.
Άφωνος στον κίνδυνο και θαλασσομάχος,
ταξιδεύω σχίζοντας πέλαγα μονάχος...
Όταν τα σύννεφα κάλυπταν τον ουρανό, οι αρχαίοι θαλασσοπόροι κατέφευγαν στη μέτρηση στίγματος με βάση την πυξίδα, καθώς και τα στοιχεία που έδινε το ημερολόγιο του πλοίου, δηλαδή την πορεία που είχαν μπροστά και εκείνη που είχαν διατρέξει, με τις απαραίτητες διορθώσεις για τον άνεμο και τα ρεύματα. Έτσι διαισθάνονταν το δρόμο τους μέσα στην τεράστια έκταση του ωκεανού. Mερικές φορές αυτό το σύστημα λειτουργούσε. Άλλες φορές, όμως, όταν τα σύννεφα διαλύονταν και ο ήλιος ή τα αστέρια φαίνονταν ξανά, ανακάλυπταν ξαφνικά ότι είχαν φύγει πολύ από την πορεία τους.

Δείτε στο χάρτη τα μέρη που επισκέπτεται το παιδί με το καράβι του...



Ινδία:Το δεύτερο σε πληθυσμό κράτος της Γης και το έβδομο σε έκταση, βρίσκεται στη Νότια Ασία. Η Ινδία υπήρξε κοιτίδα και σταυροδρόμι πολλών σημαντικών πολιτισμών και θρησκειών. Σήμερα  είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που η φτώχεια παραμένει έντονο κοινωνικό φαινόμενο.
Βόλγας:Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (3.690 χλμ.), βρίσκεται στη Ρωσία και είναι πλωτός σε όλο το μήκος του.
Μισσισσιπής:  Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής (3.734 χλμ.), εκβάλλει στον κόλπο του Μεξικού και είναι σε ένα μέρος του  πλωτός.
Πόλη: Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της σημερινής Τουρκίας. Υπήρξε η πρωτεύουσα της  χιλιόχρονης Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Σουέζ: Πλωτή τεχνητή διώρυγα, η μεγαλύτερη στη Γη(168 χλμ). Συνδέει τη Μεσόγειο θάλασσα με την Ερυθρά.
Παναμάς: Κράτος της Κεντρικής Αμερικής. Βρίσκεται στον ισθμό που ενώνει τη Β. με τη Ν. Αμερική. Εκεί κατασκευάστηκε και η Διώρυγα του Παναμά με σκοπό τη σύνδεση των δύο ωκεανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου