Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Τριβή , επιθυμητή ή ανεπιθύμητη


Ρόλος της τριβής στην καθημερινή ζωή. Η τριβή έχει πολύ μεγάλη σημασία στην καθημερινή ζωή μας και έχει διπλό ρόλο. 

  • Επιθυμητή τριβή
Χάρη στην τριβή μπορούμε να περπατάμε,να τρέχουμε, να σκαρφαλώνουμε, να πιάνουμε τα αντικείμενα και να τα μετακινούμε χωρίς να μας γλιστράνε. Τα αυτοκίνητα μπορούν να κινούνται στο δρόμο, να στρίβουν και να σταματούν όταν πρέπει εξαιτείας της τριβής που αναπτύσσεται μεταξύ των ελαστικών και του δρόμου. Μπορούμε επίσης να παράγουμε ήχους, όπως τους ήχους που παράγονται από την κίνηση του δοξαριού πάνω στις χορδές του βιολιού, να σβήνουμε με τη γόμα μας το μολύβι και να γράφουμε με αυτό, ενώ χάρη στην τριβή οι πρωτόγονοι άνθρωποι ανακάλυψαν τη φωτιά τρίβοντας πέτρες ή ξύλα. 
  • Ανεπιθύμητη τριβή
Η τριβή αντιστέκεται στην κίνηση των σωμάτων, όπως στην κίνηση των οχημάτων και των δρομέων, του κολυμβητή και του αλεξιπτωτιστή. Είναι υπεύθυνη για τη φθορά στις σόλες των παπουτσιών και των ρούχων, τη φθορά στα κινητά μέρη (φρένα, ελαστικά) των αυτοκινήτων και γενικότερα των μηχανών, αλλά και το "τρίξιμο" στις πόρτες. Η τριβή, λοιπόν, είναι δύναμη που άλλοτε είναι επιθυμητή και άλλοτε όχι. Σε περιπτώσεις που η τριβή είναι ανεπιθύμητη προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να την μεταβάλλουμε μειώνοντάς τη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου