Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Οι θάλασσες της Ελλάδας

Οι θάλασσες της Ελλάδας

Τι θα μάθουμε:
- Τα πελάγη της Ελλάδας

Πέλαγος: θαλάσσια περιοχή μικρότερη από τη θάλασσα και τον ωκεανό.

Παρατήρησε τον παρακάτω χάρτη. Από ποια πελάγη βρέχονται οι ακτές της Ελλάδας;


Η Ελλάδα βρέχεται από:
- το Αιγαίο
- το Ιόνιο
- το Λιβυκό πέλαγος

Τα τρία αυτά πελάγη αποτελούν τμήμα της Μεσογείου θάλασσας.


Το Ιόνιο πέλαγος βρέχει τη δυτική Ελλάδα. Αποτελεί τη βαθύτερη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, αφού σε ορισμένα σημεία το βάθος του ξεπερνά τα 4.000μ. Σε απόσταση 62 μιλίων ΝΔ του ακρωτηρίου του Ταίναρου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, το «Φρέαρ των Οινουσσών» με βάθος 4.850 μ. (κατ΄ άλλους 5.090 μ.).


Αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου (σημείο σύγκλισης της Ευρασιατικής, της Αφρικανικής και της Απουλιανής πλάκας). Είναι θάλασσα ολιγοτροφική δηλ. έχει μικρούς πληθυσμούς ψαριών και θαλασσινών. Τα νησιά που υπάρχουν στο Ιόνιο πέλαγος ονομάζονται Ιόνιοι νήσοι.


Πώς πήρε το όνομά του το Ιόνιο Πέλαγος
Σύμφωνα με τον Αισχύλο, το μεγάλο τραγικό ποιητή της αρχαίας Αθήνας, αρχικά το Ιόνιο ονομαζόταν «κόλπος της Ρέας». Το σημερινό του όνομα το πήρε, όταν το διέσχισε η Ιώ, η όμορφη ιέρεια που αγαπούσε ο Δίας.
Ένας άλλος αρχαίος συγγραφέας, ο Θεόπομπος, αναφέρει ότι το όνομα του πελάγους προέρχεται από τον Ίωνα, έναν αρχαίο βασιλιά της περιοχής.


Το Λιβυκό πέλαγος εκτείνεται νότια της Κρήτης ως την Αφρική. Σε αυτό υπάρχουν αρκετές ελληνικές νησίδες όπως η Γαύδος, η Γαυδοπούλα, το Κουφονήσι κ.ά.


Το Αιγαίο πέλαγος είναι μια κλειστή θάλασσαανάμεσα στις ακτές της Ελλάδας και της Τουρκίας. Έχει έκταση 240.000 τ.χλμ. και μέγιστο βάθος 2.249 μ. μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων. Το όνομα του το πήρε από το βασιλιά της Αθήνας Αιγέα που πνίγηκε στα νερά του, όταν είδε να γυρίζει το πλοίο του Θησέα με μαύρα πανιά.


Μια άλλη ετυμολόγηση της ονομασίας Αιγαίο είναι η ακόλουθη: Σε πολλές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν παράλιες, έδιναν το όνομα Αιγαί. Σε αυτές τις πόλεις γινόντουσαν λαμπρές τελετές για το θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα. Επειδή, όμως, το πέλαγος προστατευόταν από αυτόν το Θεό είναι πολύ πιθανό να έχει ονομαστεί Αιγαίο από το όνομα αυτών των πόλεων. Γενικά τα ονόματα τόπων που παράγονται από το θέμα αιγ- δηλώνουν μέρη κοντά σε θάλασσα, πηγές ή ποταμούς.

Σήμερα οι γεωγράφοι χωρίζουν
το Αιγαίο σε τρία τμήματα:
βόρειο
νότιο
κεντρικό


Από την αρχαιότητα όμως ήδη τα διάφορα τμήματα του Αιγαίου είχαν ιδιαίτερα ονόματα:
Μυρτώο πέλαγος, μεταξύ Σουνίου και Κυθήρων.
Θρακικό πέλαγος, μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και θρακικών ακτών.
Ικάριο πέλαγος, μεταξύ Χίου και Κω.
Κρητικό πέλαγος, βόρεια της Κρήτης.
Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Καρπάθου και μικρασιατικών ακτών.
Ευβοϊκή θάλασσα, που περιβρέχει το νησί Εύβοια.
Δωδεκανησιακή θάλασσα, που περιβάλλει τα Δωδεκάνησα.



Κάνε κλικ εδώ ή στην εικόνα 

για να ¨παίξεις¨ με τα ελληνικά πελάγη.


Ακτογραφικά στοιχεία της Ελλάδας - ακρωτήρια, πορθμοί, ισθμοί

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Τα ακρωτήρια της Ελλάδας

Εντοπίζω τα μεγαλύτερα ακρωτήρια της Ελλάδας.

  Παρατηρείστε προσεκτικά το χάρτη με τα μεγαλύτερα ακρωτήρια της Ελλάδας 
και μετά κάντε κλικ στο χάρτη με τα κυκλάκια για να εξασκηθείτε.
 Προσοχή γιατί ο χρόνος τρέχει!!!



















(Κάνοντας κλικ πάνω στο χάρτη αυτός ανοίγει και φαίνονται καλύτερα οι πληροφορίες.) 
Παιχνίδι
(Για να μεταβείς στο παιχνίδι κάνε κλικ στην εικόνα και μετά πάτησε το κουμπί που γράφει start )
Πηγή: Η ανάρτηση "Εντοπίζω τα μεγαλύτερα ακρωτήρια της Ελλάδας" προέρχεται από το εκπαιδευτικό blog: 123οπ  

"Ακτογραφικά στοιχεία της Ελλάδας - χερσόνησοι και κόλποι"


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Δεκαδικοί αριθμοί και δεκαδικά κλάσματα


Δεκαδικοί αριθμοί και δεκαδικά κλάσματα



Περισσότερες παρουσιάσεις και δραστηριότητες 
(σε όλη τη δεύτερη ενότητα) για εξάσκηση
Φυλλάδιο εργασίας ΕΔΩ


View more presentations or Upload your own.




Ενότητα 2: Η ζωή στην πόλη

Ενότητα 2: Η ζωή στην πόλη

Picture
Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα 1930

Στόχοι ενότητας

Ενότητα 2: Η ζωή στην πόλη

  • Δίνουμε οδηγίες για να ζούμε καλύ­τερα στην πόλη και για να μετακινούμαστε σ' αυτή
  • Ξεχωρίζουμε τις εγκλίσεις του ρήματος
  • Χρησιμοποιούμε σωστά και κλίνουμε θηλυκά ουσιαστικά σε -ος και επίθετα σε -ης, -ης, -ες
Picture

Picture
Η γειτονιά της πόληςΠόλη θεωρείται μία αστική περιοχή με μια σχετική πυκνότητα πληθυσμού που έχει δημόσια κτήρια και υπηρεσίες αντίστοιχα προς τον πληθυσμό της. Προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη "πόλις" (ήτοι, σύνολο μεγάλου αριθμού οικημάτων ή/και πολιτών). Στην Ελλάδα ένας οικισμός για να χαρακτηριστεί ως πόλη πρέπει να έχει τουλάχιστον 10.000 κατοίκους.
Picture



Οι εγκλίσεις των ρημάτων


Εγκλίσεις

Οι μορφές που παίρνει το ρήμα, για να φανερώσει τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να παρουσιάσουμε αυτό που σημαίνει (το ρήμα) λέγονται εγκλίσεις.
ΟΡΙΣΤΙΚΗ 

Όταν θέλουμε να περιγράψουμε σε κάποιον τι να κάνει και με πολύ ευγενικό τρόπο του ζητάμε να το κάνει.
π.χ.
  • Διαβάζουμε βιβλία στις διακοπές. 
ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΗ

Όταν θέλουμε να συμβουλέψουμε κάποιον τι να κάνει ή τι να μην κάνει.

π.χ.
  • Θέλω να έρθεις.
ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΗ

Όταν θέλουμε να δώσουμε σε κάποιον μια εντολή ή να του ζητήσουμε να κάνει κάτι.

π.χ.
  • Φύγε αμέσως.

Παλιά επαγγέλματα

Picture
Picture
Στη δεκαετία του 1950 τα επαγγέλματα ήταν πολύ διαφορετικά από ότι είναι σήμερα. Τον καιρό εκείνο οι οικονομικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, τα αγαθά λιγοστά. Τα σπίτια είχαν αυλές με μάντρες, οι οποίες για να διατηρηθούν χρειάζονταν κάθε τόσο ασβέστωμα.
Έτσι, περνούσε από τις γειτονιές ο ασβεστάς. Τα ψυγεία δεν ήταν ηλεκτρικά, αλλά ξύλινα, και λειτουργούσαν με πάγο. Κάθε μέρα λοιπόν περνούσε ο παγοπώλης που εφοδίαζε με πάγο όλα τα σπίτια. Οι βιομηχανίες γάλακτος δεν υπήρχαν, και ο γαλατάς μοίραζε κάθε πρωί το γάλα, που το έπαιρνε απευθείας από τις αγελάδες.
Όλοι αυτοί οι πλανόδιοι επαγγελματίες γύριζαν τις γειτονιές τα δύσκολα εκείνα χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος από σήμερα και πιο φτωχός, για να μπορέσουν να ζήσουν. Όμως, καθώς περνούσε ο καιρός και ο τόπος μας προόδευε, τα επαγγέλματα αυτά άρχισαν σιγά σιγά να χάνονται. Σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστοι από αυτούς τους επαγγελματίες,  ενώ πολλά από επαγγέλματα χάθηκαν αφού οι ανάγκες άλλαξαν.
Picture


Φύλλα εργασίας

Picture


Picture
Πόλη και πολιτισμός - Πόλη και διασκέδαση
Το σύνολο των υλικών, πνευματικών, τεχνικών επιτευγμάτων και επιδόσεων, που είναι αποτέλεσμα των δημιουργικών δυνάμεων και των ικανοτήτων του ανθρώπου και που εκφράζεται ιστορικά στους τύπους και στις μορφές οργάνωσης και δράσης της κοινωνίας καθώς και στη δημιουργία (υλικών και πνευματικών) αξιών ονομάζεται πολιτισμός.
Picture
Τα Δημήτρια είναι πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, προερχόμενος από την αρχαιότατη εμποροπανήγυρη με το ίδιο όνομα. Πρόκειται και για το δεύτερο μεγαλύτερο Φεστιβάλ της χώρας, μετά το Ελληνικό Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Αθηνών και Φεστιβάλ Επιδαύρου). Η διάρκειά τους είναι 4 μήνες και συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο. Φιλοξενούνται σε όλους σχεδόν τους χώρους πολιτισμού της συμπρωτεύουσας.

Ο θεσμός ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 1965 και συνεχίζεται ανελλιπώς ως σήμερα. Περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις (ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών κλπ.), όπως επίσης και την οργάνωση συνεδρίων.

Χαρακτηριστικός για την αποδοχή που έχει ο θεσμός είναι ο αριθμός των εκδηλώσεων, οι οποίες ξεπερνούν τις 100 ετησίως. Οι εκδηλώσεις γίνονται με τη συνεργασία των σημαντικότερων πολιτισμικών και εικαστικών φορέων της πόλης. Κάθε φθινόπωρο δίνουν τον τόνο τους κορυφαίοι συνθέτες και μαέστροι, χαρισματικοί γλύπτες και ζωγράφοι και δίνουν παραστάσεις καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.


Picture


Τα επίθετα -ής, -ής, -ές


Τα επίθετα αυτά είναι τριγενή και δικατάληκτα (Το αρσενικό και το θηλυκό κλίνονται με τον ίδιο τρόπο).
Σύμφωνα με το διεθνής κλίνονται τα: ευγενής, ασθενής, δημοφιλής, ακριβής, συνεχής, επιεικής, επιμελής, ελώδης κ.ά.
Εξαίρεση αποτελούν τα συγγενής και ευγενής.
Μερικοί ομιλητές σχηματίζουν τη γενική ενικού του αρσενικού σε -η (π.χ του ακριβή) στον καθημερινό λόγο. 

Εξάσκηση στα επίθετα -ής, -ής, -ές





Picture
Η μετακίνηση των πολιτών, μέσα στις πόλεις, διασφαλίζεται, από τις αστικές συγκοινωνίες. Στις μεγάλες πόλεις, η μετακίνηση, με τα πόδια, είναι, συχνά, αδύνατη, λόγω μακρινών αποστάσεων. Έτσι, γίνεται απαραίτητη η ύπαρξη υποδομών, η ύπαρξη μέσων μαζικής μεταφοράς των πολιτών, στα διάφορα σημεία των πόλεων. 

Διαδρομές στην πόλη


Αναλυτικός χάρτης του Αττικό Μετρό με τις συγκοινωνιακές γραμμές, τόσο του μετρό όσο και του ΗΣΑΠ. Περιλαμβάνει ακόμη και τις υπό κατασκευή προεκτάσεις των γραμμών του Μετρό. Δες το υπόμνημα.
Picture

Παραγωγή - Σύνθεση λέξεων


Η παραγωγή και η σύνθεση είναι δυο τρόποι τους οποίους χρησιμοποιεί η γλώσσα για να φτιάχνει καινούργιες λέξεις.
Η λέξη από την οποία σχηματίζουμε άλλες λέξεις ονομάζεται πρωτότυπη (π.χ. οδός), αυτές που προκύπτουν από παραγωγή λέγονται παράγωγες (π.χ. οδικός) και αυτές που προέρχονται από σύνθεση  ονομάζονται σύνθετες (π.χ. οδόστρωμα).
Κατά τη σύνθεση η πρώτη λέξη που χρησιμοποιείτε ονομάζεται πρώτο συνθετικό (α΄ συνθετικό) και η δεύτερη λέξη δεύτερο συνθετικό (β΄ συνθετικό), π.χ. οδόστρωμα = οδός (α΄ συνθετικό) + στρώμα (β΄ συνθετικό)


Υπόγειες διαδρομές


Μετρό...

Το Μετρό ή Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος είναι ένα σιδηροδρομικό σύστημα μαζικής μεταφοράς των μεγαλουπόλεων. Η λέξη είναι ελληνικής προέλευσης μετρό (< γαλλική métro < métropolitain< métropole, μεγάλη πόλη < μητρόπολη) και χρησιμοποιήθηκε το 1900 στο Παρίσι για πρώτη φορά σε σχέση με σιδηρόδρομο (Métro de Paris).
Ιστορία 
Το πρώτο Μετρό που λειτούργησε ήταν το Μετρό του Λονδίνου και το πρώτο στην ηπειρωτική Ευρώπη το Μετρό της Βουδαπέστης. Στην Ελλάδα ο Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς μετατράπηκε σε Μετρό το 1907. Η Αθήνα το 2000 απέκτησε επίσης δίκτυο υπόγειου Μετρό, με την γραμμή 2 και 3 της Αττικό Μετρό. Υπό μελέτην είναι και μία τέταρτη γραμμή. Υπό κατασκευή βρίσκεται τώρα το δεύτερο δίκτυο μετρό στην Ελλάδα, αυτό της Θεσσαλονίκης.

Εικονικές Περιηγήσεις Μετρό


Κατασκευή Μετρό

Picture
Λονδίνο, 1862
Picture
Αθήνα, 1998
Picture

Μετρό Λονδίνου αρχές του 20ου αιώνα

Picture
Picture


Επιρρήματα


Οι άκλιτες λέξεις που προσδιορίζουν ένα ρήμα και φανερώνουν τόπο, χρόνο, τρόπο, ποσό κλπ λέγονται επιρρήματα
Χωρίζονται:
  • Τόπο: για να τα βρούμε ρωτάμε πού; ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΡΡΗΜΑ
 Εδώ, εκεί, μέσα, έξω, πίσω, μπροστά, ψηλά, κοντά, πάνω, απέναντι, γύρω κ.α.
  • Τρόπο: για να τα βρούμε ρωτάμε πώς; ΤΡΟΠΙΚΟ ΕΠΙΡΡΗΜΑ
 Έτσι, αλλιώς, μαζί, καλά, σαν, ξαφνικά, μονομιάς, ευτυχώς, ξεχωριστά κ.α.

  • Χρόνο: για να τα βρούμε ρωτάμε πότε; ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΡΡΗΜΑ
 Τώρα, μετά, πρόσφατα, πάντα, κάποτε, πριν, απόψε αμέσως, συνεχώς κ.α.
  • Ποσό: για να τα βρούμε ρωτάμε πόσο; ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΕΠΙΡΡΗΜΑ
 Τόσο, όσο, πολύ, λίγο, κάμποσο, εξίσου, αρκετά, καθόλου, περισσότερο κ.α. 

Επιρρήματα: Θεωρία και εξάσκηση


Το λούνα παρκ της γλώσσας - Επιρρήματα         


Αριθμητικά 


Οι λέξεις που φανερώνουν μια αριθμητική ποσότητα ή αριθμητική σειρά ή γενικά εκφράζουν αριθμητικές έννοιες λέγονται αριθμητικά. Τα αριθμητικά χωρίζονται σε δύο ομάδες: 
α) στα αριθμητικά επίθετα
π.χ. τρία, πρώτος, τριπλάσια 
β) στα αριθμητικά ουσιαστικά
π.χ. μονάδες, δεκαριά, δωδεκάδα 
Picture
Picture