Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Σύγχρονος αθλητισμός (ΤΕΛΙΚΕΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ )





ΤΕΛΙΚΕΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Όταν προτείνουμε σε κάποιον κάτι ή τον προσκαλούμε κάπου ή απλά του μιλάμε για κάτι που κάνουμε στοχεύοντας κάπου, συχνά πρέπει να αναφέρουμε το σκοπό αυτής της πρόσκλησης, της πρότασης ή της ενέργειάς μας. Χρησιμοποιούμε λοιπόν τις αποτελεσματικές ή συμπερασματικές προτάσεις και τις τελικές προτάσεις
Οι τελικές προτάσεις αρχίζουν με το για να ή με το να και εκφράζουν σκοπό.
Π. χ. Σε προσκαλώ στο σπίτι μου για να δούμε τηλεόραση ή σε προσκαλώ στο σπίτι μου να δούμε τηλεόραση.
Οι τελικές προτάσεις πήραν την ονομασία τους από την αρχαία ελληνική λέξη "τέλος" που σημαίνει σκοπός

ΠΡΟΣΟΧΗ: 
Δεν πρέπει να μπερδεύεις τις τελικές προτάσεις που αρχίζουν με το να με τις προτάσεις που αρχίζουν επίσης με το να και είναι αντικείμενα ρημάτων.
Π. χ. μου είπε να φύγω(η πρόταση να φύγω δεν είναι τελική, γιατί δεν εκφράζει σκοπό. Είναι αντικείμενο του ρήματος είπε)
Ένας τρόπος για να τις ξεχωρίζουμε είναι να δοκιμάσουμε να βάλουμε στη θέση του να το για να.


Δες και σχετικά εδώ

Οι αποτελεσματικές ή συμπερασματικές αρχίζουν με το ώστε και εκφράζουν ένα σκοπό ή ένα συμπέρασμα. Π. χ. Έφυγα νωρίς, ώστε να προλάβω τον αγώνα.

Δες σχετικά και εδώ

Και οι δυο οι παραπάνω προτάσεις είναι εξαρτημένες προτάσεις και δε στέκονται μόνες τους στο λόγο.
Βρες ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι τελικές και ποιες λειτουργούν ως αντικείμενα ρημάτων

α) Του είπε να έρθει γρήγορα
β) Πες του ότι θα περάσουμε στις πέντε να τον πάρουμε
γ) Τη βοήθησε να λύσει την άσκηση των μαθηματικών
δ) Ήθελε να πάει στο σπίτι του να ξεκουραστεί


Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα




Περιηγηθείτε στους χώρους της αρχαίας Ολυμπίας μέσω τρισδιάστατης ψηφιακής απεικόνισης









Θυμάμαι ξανά τις αντωνυμίες και πώς διαφέρουν από τα άρθρα ΚΛΙΚ


Η βλάστηση της Ελλάδας


ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΗΧΟΣ - ΤΟ ΑΦΤΙ ΜΑΣ


Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ





Picture
ΠΗΓΗ http://anoixtosxoleio.weebly.com
Περνώντας το ποντίκι πάνω από τις χρωματιστές κουκίδες βλέπεις τις αντίστοιχες ημερομηνίες. 

Χρονολογικός πίνακας Βυζαντίου

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους


Picture
Οι σταυροφόροι βοηθούμενοι από τους Βενετούς καταλαμβάνουν την Πόλη. Πολλοί Έλληνες αναγκάζονται να φύγουν και να ιδρύσουν τέσσερα νέα κράτη με σκοπό να ξαναπάρουν την Κωνσταντινούπολη.          

Picture
Ανάμεσα στις περιοχές που κατέλαβαν οι Σελτζούκοι ήταν και ταΙεροσόλυμα, η ιερή πόλη που έζησε και δίδαξε ο Χριστός. Μετά από αυτό οι χριστιανοί προσκυνητές δεν μπορούσαν να επισκέπτονται ακίνδυνα τους αγίους τόπους και όσοι τόλμησαν να το κάνουν συνελήφθησαν, ληστεύτηκαν και βασανίστηκαν.
Οι Βυζαντινοί δεν μπορούσαν να δώσουν μόνοι τους λύση στο πρόβλημα αυτό. Γι’ αυτό ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’, οΚομνηνός, παρά το σχίσμα που είχε προηγηθεί, ζήτησε βοήθεια από τον Πάπα της Ρώμης και τους χριστιανούς της Δύσης. Ο Πάπας δέχτηκε με προθυμία την πρόταση αυτή, γιατί του έδινε την ευκαιρία να παρεμβαίνει στα πράγματα της ανατολικής εκκλησίας.
Picture
Ο Πάπας Ουρβανός Β'
Picture
Ο Πάπας Ουρβανός Β‘ πείθει τον λαό
Γι’ αυτό παρακίνησε και τους χριστιανούς άρχοντες των κρατών της Δύσης και των πόλεων της Ιταλίας να βοηθήσουν όλοι την προσπάθεια απελευθέρωσης των Αγίων Τόπων. Αυτοί όμως, αντί να στείλουν βοήθεια στους βυζαντινούς, οργάνωσαν μόνοι τους τέσσερις εκστρατείες που τις ονόμασαν σταυροφορίες. Σκοπός τους ήταν να νικήσουν τους Σελτζούκους και να κρατήσουν δικά τους όσα μέρη ελευθερώσουν.

Οι Σταυροφόροι

Picture

Οι σταυροφορίες

Picture

Οι Σταυροφορίες ξεκίνησαν ως η ιδέα μίας ιερής εκστρατείας από μέρους των Δυτικών (Καθολικών) Χριστιανών, με σκοπό την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων (Παλαιστίνη, Ιερουσαλήμ) από τους μουσουλμάνους. Θεωρείται ότι ήταν η απάντηση της Δύσης στον ιερό πόλεμο, ή τζιχάντ, που κατά καιρούς κήρυττε το Ισλάμ. Ο σκοπός των Σταυροφοριών ήταν η κατάκτηση των Αγίων Τόπων και η συντριβή του Ισλάμ. Αφορμές για τις Σταυροφορίες αποτέλεσαν η κακομεταχείριση των προσκυνητών που επισκέπτονταν την Ιερουσαλήμ και η έκκληση του Βυζαντινού αυτοκράτορα ο οποίος δεχόταν ισχυρή πίεση από τους Τούρκους.

Τα στρατεύματα των σταυροφόρων αποκαλούνταν με τίτλους όπως ο στρατός «του σταυρού», «του Χριστού», «του Κυρίου» και «της πίστης». Το σύμβολο του σταυρού ήταν το αναγνωριστικό σημείο των Σταυροφόρων, από το οποίο λάμβαναν και το προσφιλές τους όνομα. 
Οι Σταυροφόροι ονομάζονταν «οι στρατιώτες του Χριστού», προσκυνητές, λατ. περεγκρίνι, και «οι έχοντες το σημείο του σταυρού», λατ. κρουσισιγκνάτι ή σιγκνατόρες. Η συμμετοχή σε σταυροφορία σήμαινε ότι σταυροφόρος «έπαιρνε τον σταυρό» ή «έπαιρνε το σημείο του σταυρού». Από τους συγχρόνους τους δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι οι Σταυροφορίες ήταν θεϊκή αποστολή και μάλιστα περιγράφονταν ως «τα Έργα του Θεού, τα οποία επιτελούνταν μέσω των Φράγκων». Όσοι θανατώνονταν κατά τις σταυροφορικές εκστρατείες είχαν το προνόμιο ειδικού συγχωροχαρτιού για τις αμαρτίες που είχαν διαπράξει και θεωρούνταν στη συνείδηση του λαού μάρτυρες.  
Πηγή: http://el.wikipedia.org/   
Picture
Χάρτης με τις τέσσερις πρώτες Σταυροφορίες



Δ΄ Σταυροφορία

Στην τέταρτη σταυροφορία, οι σταυροφόροι συγκεντρώθηκαν στη Βενετία. Απόφασή τους ήταν να περάσουν με πλοία στην Αίγυπτο και μετά να κατευθυνθούν στην Αγία Πόλη, τα Ιεροσόλυμα. Οι Βενετοί διέθεσαν τα καράβια τους μαζί με τα πληρώματά τους. Ως αντάλλαγμα θα έπαιρναν τα μισά από τα εδάφη και τα λάφυρα που θα κατακτούσαν.

Λίγο πριν την αναχώρηση του στόλου παρουσιάστηκε στους Βενετούς ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Άγγελος και ζήτησε τη βοήθειά τους για να ξαναπάρει το θρόνο, τάζοντάς τους πολλά χρήματα και δώρα. Οι Βενετοί δέχτηκαν την πρότασή του και ο ναύαρχός τους, αντί να κατευθυνθεί στην Αίγυπτο, οδήγησε τους σταυροφόρους στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε από αυτούς να την καταλάβουν.
Picture




Η απόρθητη ως τότε βασιλεύουσα έπεσε στα χέρια των σταυροφόρων. Χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Επί τρεις ημέρες οι κατακτητές λεηλατούσαν, κατέστρεφαν και έκαιγαν την ανυπεράσπιστη Πόλη. Δε σεβάστηκαν ούτε τα ιερά μνημεία, ούτε τις εκκλησίες, ούτε τα μοναστήρια. Το πιο φρικτό έγκλημά τους όμως ήταν η λεηλασία και η απογύμνωση της Αγίας Σοφίας από τα ιερά της σκεύη.
Picture


Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ


Picture

Picture

Τα πορώδη υλικά απορροφούν τον ήχο


Αν παρατηρήσουμε ένα υλικό με μαλακή και πορώδη επιφάνεια, θα δούμε ότι αυτή είναι γεμάτη μικρά ή μεγαλύτερα «βαθουλώματα», τους πόρους. Σε κάποια υλικά, όπως για παράδειγμα στο σφουγγάρι, οι πόροι αυτοί είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Σε άλλα υλικά, για να δούμε τους πόρους, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγεθυντικό φακό ή ακόμα και μικροσκόπιο.
Στα μαλακά και πορώδη υλικά ο ήχος ανακλάται πολλές φορές στα τοιχώματα που περιβάλλουν τους πόρους. Ένα μέρος της ενέργειας του ηχητικού κύματος απορροφάται από το υλικό. Πιο απλά λέμε ότι τα μαλακά και πορώδη υλικά απορροφούν τον ήχο.



ΠΗΓΗ  http://anoixtosxoleio.weebly.com/

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

1o ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


βάλαμε τα πινέλα μας

 ...τη φαντασία μας 

...τη δημιουργικότητά μας 

....βάλαμε χρώματα

...βάλαμε φως 

...βάζουμε και το κέφι μας 

κι ...ερχόμαστε !!!

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ




Picture
Picture
Picture
Τηλεοπτικά προγράμματα

Picture
Picture
Picture
Picture
Σ’ αυτή την κατηγορία ρημάτων ανήκουν και τα σύνθετα με το αρχαιοελληνικό ρήμα άγω, π.χ.:
Ενεστώτας: παράγω
Παρατατικός: παρήγα
Εξακολουθητικός μέλλοντας: θα παράγω
Συνοπτικός μέλλοντας: θα παραγάγω
Αόριστος: παρήγαγα
Παρακείμενος: έχω παραγάγει

Τι είδος τηλεθεατής είσαι;

Προγράμματα τηλεόρασης
ΠΗΓΗ  http://anoixtosxoleio.weebly.com/

Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία


Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

ΠΗΓΗ  http://anoixtosxoleio.weebly.com/



το  ΄΄Τσάμικο΄΄ αριστουργηματικό  τραγούδι μεγάλων δημιουργών με αξεπέραστη ερμηνεία για τους διαχρονικούς αγώνες των ελλήνων για λευτεριά  σχετική άσκηση τετραδίου εργασιών)

Τραγούδι-ύμνος για κείνους που έπεσαν ανά τους αιώνες για την ελευθερία μας. Την ελευθερία την χθεσινή και την αυριανή.
Το τραγούδι αυτό είναι ενα μέρος της ιστορίας μας , είιναι το Βύζαντιο και καθ΄ επέκταση όλοι οι αγώνες επιβίωσης του λαού μας,συγκινητικό λιτό όπως όλα τα πράγματα που έχουν αξία
















View more presentations or Upload your own.





































Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ




Picture
Picture
Picture
Τηλεόραση και διαφήμιση

Picture
Picture
Picture
Διάσημη διαφήμιση μπύρας στην δεκαετία του 1980, από τις ελάχιστες που οι τηλεθεατές  περιμένανε να δούνε για να σιγοτραγουδήσουν
"Κουτί κουτί κουτί κουτί κουτί κουτί...".

Αντικείμενο

Το αντικείμενο είναι ο όρος της πρότασης που φανερώνει που μεταβαίνει η ενέργεια του υποκείμενου. Το αντικείμενο μπορεί να είναι πρόσωπο ή πράγμα ή κατάσταση και μπαίνει συνήθως σε μια από τις πλάγιες πτώσεις, συνήθως στην αιτιατική.
                                     Π.χ. Η Μαρία άνοιξε (τι;) την πόρτα.

Τα είδη του αντικείμενου είναι:
Το άμεσο αντικείμενο: Είναι το πρόσωπο ή το πράγμα στο οποίο φθάνει άμεσα η ενέργεια του υποκειμένου.                                                                                                
Π.χ. Ο ξυλοκόπος κόβει τα ξύλα. 
Έμμεσο αντικείμενο: Τούτο συμπληρώνει την έννοια της ρηματικής ενέργειας, όταν υπάρχουν στην πρόταση περισσότερα από ένα αντικείμενα.                        
Π.χ. Διδάσκω το μαθητή μουσική, ο Πέτρος μου έδωσε το βιβλίο.
Τα ρήματα που έχουν δύο αντικείμενα λέγονται δίπτωτα. 
Επίσης αντικείμενο λέγεται κάθε πράγμα που μπορεί να υποπέσει στις αισθήσεις του ανθρώπου. 

Picture
Τηλεόραση και διαφήμιση
ΠΗΓΗ  http://anoixtosxoleio.weebly.com/