Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Μέσα σε δυο αιώνες (15ος - 17ος αιώνας) οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέκτησαν ολόκληρη σχεδόν την ελληνική Χερσόνησο. Ορισμένες όμως περιοχές παρέμειναν, ήδη από το 1204, για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα στην κυριαρχία των Λατίνων και κυρίως των Βενετών,των Γενουατών και των Φράγκων.

Picture

Picture
Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1453, ήταν η κατάληξη της παρακμής του Βυζαντινού κόσμου. Ήδη από τον 13ο αιώνα η άλλοτε ένδοξη Βυζαντινή Αυτοκρατορία αντιμετώπιζε πολλά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Ξένες φυλές από το Βορρά και την Ανατολή εισέρχονταν στην περιοχή με ειρηνικό ή βίαιο τρόπο, ενώ Χριστιανοί της Δύσης, κυρίως οι Βένετοι, εκμεταλλεύονταν τα σπουδαιότερα εμπορικά λιμάνια, με αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό των εντοπίων. Μέσα σε δύο περίπου αιώνες ολόκληρη ηελληνική Χερσόνησος κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους. Μόνο τα Ιόνια Νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα για κάποια χρονικά διαστήματα, δεν πέρασαν ποτέ στην οθωμανική εξουσία. Παρέμειναν μάλιστα στην εξουσία των Βενετών έως το 1797, οπότε πέρασαν στα χέρια των Γάλλων και στη συνέχεια των Άγγλων. Η περίοδος από την κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου, στα μέσα του 15ου αιώνα, έως και τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στο σχηματισμό του νέου ελληνικού κράτους, ονομάζεται Τουρκοκρατία.
Picture
Picture
Picture
Τουρκοκρατία

Οι δύο πρώτοι αιώνες της Τουρκοκρατίας ήταν οι δυσκολότεροι για τους Χριστιανούς. Οι δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές ήταν μεγάλες. Αρκετοί κάτοικοι μετακινήθηκαν σε ορεινούς τόπους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επίσης, οι βυζαντινοί άρχοντες εξαφανίστηκαν μετά την Άλωση. Τέλος, αρκετοί λόγιοι έφυγαν στη Δυτική Ευρώπη. Όλα αυτά επηρέασαν αρνητικά τη συνοχή του ελληνικού πληθυσμού. Τελικά όμως οι υπόδουλοι Έλληνες δεν αφομοιώθηκαν, αφού κατάφεραν να διαφυλάξουν, με τη βοήθεια και της Εκκλησίας, τρία βασικά στοιχειά της εθνικής τους ταυτότητας: τη θρησκεία, τη γλώσσα και την παράδοση.

Από τα μέσα του 16ου αιώνα, η θέση των Ελλήνων στις τουρκοκρατούμενες περιοχές σταδιακά βελτιώθηκε. Την εποχή αυτή μειώθηκαν οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην ελληνική Χερσόνησο και περιορίστηκε η φορολογία και το παιδομάζωμα. Οι εξελίξεις αυτές στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, με τη συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς, τόνωσαν την παιδεία και οδήγησαν προοδευτικά το έθνος στην εκπαιδευτική αναγέννηση του 18ου αιώνα, που προετοίμασε το έδαφος για την Απελευθέρωση.
Picture

Picture
Αρκετά προβλήματα αντιμετώπιζαν και οι Έλληνες υπήκοοι των Βενετών. Έως τον 16ο αιώνα δεν τους επιτρεπόταν η συμμετοχή στη διοίκηση, ενώ οι Βένετοι κατείχαν τα ανώτερα θρησκευτικά αξιώματα και την περιουσία της Εκκλησίας. Αυτοί οι περιορισμοί, σε συνδυασμό με άλλες διακρίσεις, όπως η βαριά φορολογία και η συμμετοχή σε αγγαρείες για την κατασκευή δημοσίων έργων,προκαλούσαν συχνά διαμαρτυρίες ακόμη και εξεγέρσεις εναντίον των κατακτητών, με γνωστότερη την εξέγερση στη Ζάκυνθο το 1628, γνωστή ως «ρεμπελιό των ποπολάρων».
Καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια και αρκετές βενετικές κτήσεις έπεφταν στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, οι Βένετοι άρχισαν να γίνονται πιο φιλικοί προς τους Έλληνες, που είχαν αναλάβει και το βάρος της άμυνας. Οι διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων στις βενετοκρατούμενες περιοχές περιορίσθηκαν επίσης και λόγω της μακραίωνης συνύπαρξης, που συχνά οδηγούσε σε μικτούς γάμους και σε κοινές οικονομικές δραστηριότητες.


Picture




Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ΄ 
“ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” 
ΕΝΟΤ. Β΄ 
“ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ 
& ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ”- ΚΕΦ.1 

ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ 

Η περίοδος από την κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου από τους Οθωμανούς Τούρκους 
στα μέσα του 15ου αιώνα έως την Επανάσταση του 1821. 

Αίτια της κατάκτησης 
Παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τον 13ο αιώνα 


Προβλήματα
Κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά 
  
Ξένες φυλές εισέρχονται στα βυζαντινά 
εδάφη, ειρηνικά & βίαια 

Χριστιανοί της Δύσης (Βενετοί κυρίως) εκμεταλλεύονται σπουδαία εμπορικά λιμάνια 




Συνθήκες ζωής Ελλήνων στις τουρκοκρατούμενες περιοχές 

2 πρώτοι αιώνες δύσκολοι. 

Πολλοί μετακινήθηκαν σε ορεινά μέρη. 


Ανατροπή της συνοχής του
ελληνικού πληθυσμού

Αρκετοί έφυγαν στη Δύση (κυρίως λόγιοι). 

Βυζαντινοί άρχοντες εξαφανίστηκαν. 



Μέσα 16ου αιώνα βελτίωση 
των συνθηκών ζωής 

Μείωση πολεμικών συγκρούσεων. 

Περιορισμός φορολογίας & παιδομαζώματος. 

Τόνωση παιδείας & εκπαίδευσης. 




Οι Έλληνες δεν αφομοιώθηκαν, γιατί κατάφεραν να διαφυλάξουν με τη βοήθεια και της Εκκλησίας… 

   
θρησκεία -γλώσσα -παράδοση 


Συνθήκες ζωής Ελλήνων στις βενετοκρατούμενες περιοχές 

   
Ως τον 16ο αι.  αποκλεισμένοι από τη διοίκηση βαριά φορολογία & καταπίεση 
 Με το πέρασμα των χρόνων η ζωή καλυτερεύει 
 Προβλήματα Βενετών με τους Τούρκους. 
 Μακραίωνη συνύπαρξη. 


Περιοχές που δεν πέρασαν ποτέ στην οθωμανική κυριαρχία  
Ιόνια Νησιά (εκτός Λευκάδας) 
Βενετοί - Γάλλοι - Άγγλοι


View more presentations or Upload your own.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου