Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΕΞΑΤΜΙΣΗ-ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ


Όταν ένα υγρό υλικό, το οποίο δέχεται ενέργεια, μετατρέπεται σε αέριο, τότε το φαινόμενο αυτό ονομάζεται εξάτμιση. Για παράδειγμα, όταν το νερό δέχεται θερμότητα, μετατρέπεται σε ατμό.

Αντίστροφα, όταν ένα αέριο υλικό, το οποίο χάνει ενέργεια, μετατρέπεται σε υγρό, τότε το φαινόμενο αυτό λέγεται συμπύκνωση. Για παράδειγμα, όταν τα σύννεφα χάνουν θερμότητα (ψύχονται), μετατρέπονται σε νερό (βροχή).




Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας

Τήξη - Πήξη



Τήξη στη Φυσική ονομάζεται η μετατροπή στερεού υλικού σε υγρό, αποτελεί δε μια από τις αλλαγές φάσεων της φυσικής μορφής της ύλης (κατάσταση της ύλης).
Καθώς θερμαίνεται ένα στερεό τα σωματίδιά του που συγκροτούν αυτό αρχίζουν να ταλαντώνονται όλο και ταχύτερα.
 Έτσι σιγά σιγά υπερνικούν τις μεταξύ τους ελκτικές δυνάμεις που τα συγκρατούν στις πρότερες θέσεις ισορροπίας τους με αποτέλεσμα το στερεό να λιώνει. 
Μια καθαρή στερεή ουσία θα λιώσει σε καθορισμένη θερμοκρασία που λέγεται σημείο τήξης ή «θερμοκρασία τήξης».
Κατά τη διάρκεια της τήξης ενός στερεού, η θερμοκρασία μένει σταθερή στη θερμοκρασία τήξης αυτού του υλικού



Πήξη ή στερεοποίηση, τόσο στη Φυσική όσο και στη Χημεία ονομάζεται η μετατροπή ενός ρευστού (υγρού ή αερίου) σε στερεό, αποτελεί δε μια από τις αλλαγές φάσεων της φυσικής μορφής της ύλης (κατάσταση της ύλης).

Όταν ψύχεται ένα υγρό, οι δυνάμεις μεταξύ των σωματιδίων που το συγκροτούν, γίνονται όλο και πιό ισχυρές καθώς μειώνεται η κίνησή των μορίων (Κίνηση Μπράουν) έτσι ώστε στο τέλος το υγρό στερεοποιείται. Μια καθαρή ουσία παγώνει (στερεοποιείται) στην ίδια πάντα θερμοκρασία, η οποία ονομάζεται σημείο πήξης ή θερμοκρασία πήξης.

Για παράδειγμα το χημικά καθαρό νερό παγώνει (στερεοποιείται) στους 0° C (ή 32° F).
Το σημείο πήξης είναι η θερμοκρασία στην οποία συντελείται η στερεοποίηση, όταν η πίεση υπό την οποία εξελίσσεται η διαδικασία ισούται με μία ατμόσφαιρα (ίση δηλαδή με την πίεση σε κανονικές συνθήκες). Το σημείο πήξης ισούται, συνήθως, με το σημείο τήξης για την ίδια χημική ουσία (χημικό στοιχείο ή χημική ένωση). Εξαιρέσεις υλικών, για τα οποία διαφοροποιούνται τα δύο αυτά σημεία αλλαγής της κατάστασης ρευστότητας της ύλης, αποτελούν περιπτώσεις μιγμάτων ή κάποιων οργανικών ενώσεων όπως τα λίπη, όπου το σημείο πήξης είναι χαμηλότερο του σημείου τήξης.

Η πήξη ειδικά στη μεταλλουργία αποτελεί μείζονος σημασίας στάδιο τόσο στη διαδικασία της χύτευσης όσο και της συγκόλλησης μετάλλων και κραμάτων όπου παρεμβαίνουν πολλοί παράμετροι στη διαδικασία του μετασχηματισμού τους, όπως π.χ. μεταβολή του όγκου τους, η ανακατανομή των δομικών μονάδων τους κ.λπ.


Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ





Φωτογραφία της Ελλάδας τη νύχτα, 



βγαλμένη από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στις 4 Σεπτεμβρίου 2010.






Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η ζωή στα νησιά


   Στα ελληνικά νησιά η ζωή  φαίνεται όμορφη.

 Αυτό όμως δε συμβαίνει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, ειδικά των μικρών του Αιγαίου, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τότε τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται πιο αραιά, αφού οι επιβάτες είναι ελάχιστοι και επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η ζωή των νησιωτών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, μιας και αυτές επιτρέπουν ή εμποδίζουν την επικοινωνία τους με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Όταν οι ισχυροί βοριάδες δεν αφήνουν τα πλοία να πλεύσουν ή να «πιάσουν» λιμάνι, οι νησιώτες  αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Πολλά είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα δεν υπάρχουν στα νησιά. Ακόμη οι νησιώτες δυσκολεύονται να μεταφέρουν τα δικά τους προϊόντα που είναι προς πώληση σε άλλες περιοχές.

Οι κύριες ασχολίες των νησιωτών που κατοικούν σε μικρά νησιά είναι η αλιεία, η σπογγαλιεία, η ναυτιλία καθώς και ο τουρισμός τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εισόδων των νησιωτών. Πολλοί είναι εκείνοι που προγραμματίζουν την εργασία και τη ζωή τους με βάση τα έσοδα από την τουριστική κίνηση.









ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ...Η ΕΣΧΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ



Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Κεφ. 15 Η Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής


Θερμοκρασία - Θερμότητα: Δύο έννοιες διαφορετικές



Θερμοκρασία - Θερμότητα: Δύο έννοιες διαφορετικές from Γρηγόρης Ζερβός



Για να ανέβει η θερμοκρασία ενός σώματος, θα πρέπει να απορροφήσει μια ποσότητα ενέργειας.

 Αντίστοιχα, για να μειωθεί πρέπει να αποβάλλει μια ποσότητα ενέργειας. Όταν ένα θερμό με ένα ψυχρό σώμα έρχονται σε επαφή, τότε μεταφέρεται ενέργεια από το θερμό προς το ψυχρό και αλλάζει η θερμοκρασία τους.

 Την ενέργεια αυτή που μεταφέρεται μεταξύ των δύο σωμάτων την ονομάζουμε θερμότητα. 

Το σώμα που προσφέρει τη θερμότητα ψύχεται, δηλαδή η θερμοκρασία του ελαττώνεται. 

Τα παραπάνω μπορούμε να τα δούμε αν βάλουμε ένα δοχείο με ζεστό νερό μέσα σε ένα δοχείο με κρύο και από ένα θερμόμετρο σε αυτά. Τότε θα δούμε ότι η θερμοκρασία του ζεστού θα ελαττώνεται ενώ του ψυχρού θα θερμαίνεται.






Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Οι Δήμοι αναστατώνουν την πρωτεύουσα με τη στάση του νίκα


Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ



Το αποτέλεσμα ήταν φρικτό: τριάντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι αγώνες του ιπποδρόμου διακόπηκαν για αρκετά χρόνια και κάθε φωνή λαϊκής διαμαρτυρίας σώπασε. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε και το γόητρο του αυτοκράτορα πληγώθηκε βαριά. 
Τελικά, κανείς δε νίκησε στη «στάση του νίκα».



Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

προσπαθήσαμε για κάτι διαφορετικό ...ανατρεπτικό όπως ταιριάζει στην ημέρα και στην διαχρονικότητα της εξέγερσης

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

10. Μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα

Το μικρό ή μεγάλο τμήμα ξηράς που βρέχεται γύρω - γύρω από θάλασσα ονομάζεται νησί. Μια ομάδα νησιών που βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα. 

Δύο από αυτά δεν ανήκουν σε κανένα σύμπλεγμα: η Εύβοια και η Κρήτη.
Τα νησιά μας είναι κυρίως ορεινά, με μικρές πεδιάδες και πλούσιο υπέδαφος σε μεταλλεύματα και πετρώματα.












Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία

Το ταξίδι της τροφής συνεχίζεται


Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Μετατροπή κλάσματος σε δεκαδικό


Για να μετατρέψω ένα κλάσμα σε δεκαδικό διαιρώ τον αριθμητή με τον παρονομαστή. 
Άλλωστε τη γραμμή κλάσματος θα μπορούσαμε να τη μεταφράσουμε ως δια!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ


Οι ακτές της Ελλάδας