Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - Η ΑΝΑΠΝΟΗ

Το αναπνευστικό μας σύστημα αποτελείται απο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα , ρινοφάρυγγας, λαρυγγας και τραχεία. Στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα ανήκουν οι πνέυμονες.


Ο αέρας που αναπνέουμε εισέρχεται στους πνεύμονες και εκεί γίνεται η οξυγόνωση του αίματος. Φλεβικό αίμα επιστρέφει απο την περιφέρεια του σώματος (με λιγότερο οξυγόνο) και προωθείται απο την καρδιά στις κυψελιδες των πνευμόνων. Αυτές λέγονται έτσι γιατί μοιάζουν με κυψέλες μελισσών. Οι δύο πνεύμονές μας διαθέτουν 2400 χιλιόμετρα αεραγωγών, 500 εκατομύρια κυψελίδων με συνολική επιφάνεια 70 τετραγωνικά μέτρων. Στις κυψελίδες το αίμα εμπλουτίζεται με οξυγόνο, έτσι γίνεται αρτηριακό και επιστρέφει στην καρδιά η οποία το στέλνει στα όργανα του σώματός μας για να τα οξυγονώσει..


Το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και οι πνεύμονες μας είναι ευπαθή όργανα επειδή είναι ανοικτοί στον αέρα. Με τον αέρα που αναπνέουμε εισέρχονται μικρόβια, καπνός, βαρέα μέταλα, όπως μόλυβδος, σκόνη.


Ολοι γνωρίζουμε τις ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που οι αδένες του λαιμού μας διογώνονται σαν αντίδραση μιάς λοίμωξης. Επίσης το αποτέλεσμα του καπνίσματος, την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που βασικά σημαίνει σπάσιμο και ένωση των κυψελίδων μαζί με απόφραξη των αεραγωγών,.


Σε μερικές χώρες (κυρίως Γερμανία) χρησιμοποιούν το υπέρυθρο θερμικό μασάζ της Ceragem σε κλινικές αντικαπνίσματος. Στην προσπαθεια διακοπής καπνίσματος ο ασθενής χρειάζεται χαλάρωση απο το αγχος της απεξάρτησης και βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος.


Η υπέρυθρη θερμότητα βοηθάει στην διάλυση του πυώδους υγρού της χρόνιας ιγμορίτιδος.


Η λειτουργία των πνευμόνων επιβλέπεται απο το αυτόνομο και κεντρικό νευρικό σύστημα. Η απελευθέρωση των νεύρων μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων. Η θερμότητα του μασάζ συμβάλει στην κυκλοφορία του αίματος και την ανταλλαγή των αερίων στους πνεύμονες.


Η άμυνα των πνευμόνων, όπως και κάθε οργάνου του σώματός μας εξαρτάται απο την καλή του αιμάτωση όσο και απο την άρτια λειτουργία της συνολικής άμυνας του οργανισμού μας. Μη ξεχνάμε συνάνθρωποι μας που ζουν με ευεξία είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν απο ιώσεις όπως της γρίππης. Η ευεξία της καθημερινής μας ζωής, μας βοηθάει να συνέλθουμε πιό γρήγορα απο ιώσεις σε απο αυτούς που είναι ήδη καταβεβλημένοι απο το αγχος.