Εμφανιζόμενη ανάρτηση

200 χρόνια μετά

  6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του σχολείου μας ...200 χρόνια μετά κάνουμε τη συμμετοχή μας ...μέρος της εμβλημ...

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΒΡΑΣΜΟΣ

Βρασμός
Θα έχετε  δει αρκετές φορές την μητέρα σας να έχει βάλει μια κατσαρόλα με νερό πάνω σε μια εστία θερμότητας (τζάκι, πετρογκάζ, ηλεκτρικό μάτι κ.λ.π.) και να περιμένει να βράσει το νερό, όπως λέει και η ίδια. Αν το παρατηρήσετε λίγο πιο προσεκτικά θα δείτε στην αρχή να βγαίνουν προς τα πάνω μικρές φυσαλίδες αέρα με μικρό συριγμό. Είναι ο αέρας που έχει διαλυθεί μέσα στο νερό, που με την θερμότητα διαστέλλεται και βγαίνει. Μετά από λίγο θα δείτε πολυάριθμες φυσαλίδες να παράγονται από όλη την μάζα του νερού, να βγαίνουν στην επιφάνεια με ορμή, να σπάζουν εκεί και να δημιουργείται έντονος θόρυβος. Ατμοί (νερό σε αέρια κατάσταση) βγαίνουν από όλη την μάζα του υγρού. Ο βρασμός έχει αρχίσει.
Δηλαδή ο βρασμός είναι η μετατροπή του υγρού σε αέριο -η εξαέρωση- από όλα τα μέρη του υγρού και όχι μόνο από την ελεύθερη επιφάνεια.
·       Το κάθε υγρό αρχίζει να βράζει σε μια ορισμένη θερμοκρασία που εξαρτάται από την φύση του (για δεδομένη εξωτερική πίεση).
·      
 Όση ώρα βράζει η θερμοκρασία του είναι σταθερή.
·      
 Η θερμότητα που απορροφάται κατά την διάρκεια του βρασμού ξοδεύεται για να μεταβεί από την υγρά φάση στην αέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου